25. elokuuta 2017

Rosvojahdissa

Tänään tapahtui jotain todella outoa. Sellainen sattumus, jota on vaikea uskoa todeksi. Toimin salapoliisina ja rosvokaappaajana. Hyväntekijänä - ja salamana harmistuneena.

Kesälomalla selailin Facebookista paikkakunnan ryhmää. En yleensä käy siellä mutta silloin satuin piipahtamaan. Huomasin ilmoituksen varastetusta fillarista. Panin sen merkille mutta en ajatellut asiaa enempää. Kyseessä oli merkkipyörä, jotenkin se vain jäi mieleen. Fillarivarkaat saavat aikaan oksurefleksin. Menisivät oikeisiin töihin.

Meni päivä ja olin näkeväni kyseisen fillarin ajavan vastaan. Laitoin ilmoittajalle viestiä, hän kiitti vinkistä ja keskustelu jäi siihen. Oli heinäkuun eka päivä.

Tänään käytiin perjantaipitsalla läheisessä pizzeriassa. Kiinnitin huomiota telineessä olevaan merkkipyörään, joka oli lukittu halvalla parin euron kippuralukolla. Ei kiinni missään, kuka tahansa voisi nostaa kevyen fillarin olalleen. Jotenkin se näytti tutulta ja sitten mieleen juolahti heinäkuu.

Mietin, pitäisikö laittaa viestiä pyörän omistajalle. Ajattelin, että tämä tuntematon tyyppi pitää mua varmasti ihan hulluna. Muikkelina, joka on näkevinään varastetun pyörän jo toistamiseen.

Laitoin viestiä.

Meni hetki ja tyyppi meni tarkistamaan pyörän. Jackpot, se oli se! Pari kuukautta sitten varastettu pyörä päätyi omistajalleen. Jee! Rosvojahti oli tuottanut tulosta.

Sitten paikalle soitettiin poliisi. Kävi ilmi, että varas oli ehtinyt myydä pyörän jo eteenpäin. Täysin viaton ihminen oli maksanut fillarista ja nyt se lähti poliisin matkaan. Myöskään alkuperäinen omistaja ei saanut pyörää, sillä vakuutusyhtiö oli sen jo korvannut. Ostaja tunnisti valokuvasta myyjän, joka olikin poliisin vanha tuttu.

Ai että. Tässä vaiheessa hyvä mieli vaihtui kurjaksi. Toki oli hyvä, että varas sai yhden merkinnän lisää rekisteriinsä. Mutta kuka lopulta oli todellinen häviäjä? Alkuperäinen omistaja sai vain muutaman lantin vakuutusyhtiöltä, sillä käyttöarvo oli fillarin arvoa suurempi. Uusi omistaja hävisi euronsa sekä pyöränsä. Varas - no hän sai yhden fillarisyytteen lisää. Ehkä sakon, jota ei koskaan tule maksamaan.

Yritän ajatella positiivisesti, että oikeus voitti. Silti en voi olla miettimättä, että ainakin yhdellä tyypillä olisi parempi mieli, jos vain olisin ollut puuttumatta asiaan.


Ei kommentteja: