10. elokuuta 2017

Luovuus on päätös

Luova hulluus on sanapari, jossa on kaukainen negatiivinen kaiku. Sitä käytetään kuvauksena ihmisistä, jotka keksii outoja tai poikkeavia tapoja ratkaista ongelmia. Luovasta hullusta tulee mieleen satujen hassu professori, jolla on valkoinen tukka ja hajamieliset ajatukset.

Luin hiljattain Saku Tuomisen luovuuskirjaa Luova järkevyys. Osu ja upposi! Ihastuin hänen ajatuksiinsa ja haluan jakaa ne myös teille rakkaat lukijat. Tuomisen mukaan luovuus koostuu neljästä osatekijästä: kyky nähdä, halu tehdä, vähän paremmin, paljon paremmin.

**

Kyky nähdä on myötäsyntyinen ihmettelyn taito. Se on meissä kaikissa sisäänrakennettuna, harmittavasti se on vain usein hukkunut johonkin aikuisuuden vakavuuden ja järkevyyden tieltä. Kangistumme tapojemme orjina ja hukkaamme tavan ratkaista ongelmia uusilla tavoilla. Siitä huolimatta tiedämme, että aina joku näkee jotain mitä muut eivät.

Halu tehdä on yksinkertaisesti tekemistä ja kokeilemista. Totuus kuitenkin on, että tekeminen on aika työlästä. Myönnä pois, usein olisi vaan helpompaa olla tekemättä. Oletko joskus jättänyt jonkin idean sanomatta ihan vain siksi, ettet joutuisi maksumieheksi - tekemään ehdottamaasi asiaa? Jos ei koskaan kokeile, ei voi koskaan onnistua.

Vähän paremmin on elämänasenne, jossa valittamisen sijaan ratkaistaan asioita ja tehdään asioita pikkasen paremmin. Yksi pieni muutos päivässä on 365 muutosta vuodessa. Pieniä arjen oivalluksia, joilla arjesta/työstä/elämästä/maailmasta tulee himpun verran parempi.

Paljon paremmin on rohkeutta yrittää ja kokeilla. Silloinkin kun muu maailma katsoo kieroon, lannistaa tai epäilee. Ja samaan aikaan he ovat kateellisia katsoessaan sivusta.

**

Luovuus on siis ennenkaikkea päätös. "Luova järkevyys on toimintatapa ja elämänasenne, joka korostaa uteliaisuutta, ongelmanratkaisua ja kokeilunhalua."

Mä olen päättänyt olla luova, sillä uskon sen olevan yksi tehokkaimmista tavoista menestyä (työ)elämässä. Ja olishan se aika siistiä, kun tukka valkoisena tuntisin oloni hullun sijasta ihan sairaan järkeväksi.
Ja jos jonkun mielestä mun touhut opiskelujen ja kaiken muun kanssa vaikuttaa hullulta, näkisittepä meidän iskän. Lue vaikka jos et usko.

Ei kommentteja: