27. heinäkuuta 2017

Aika - samanlainen ja samanarvoinen

Täytyy myöntää, että hieman stressaa edessä siintävät opinnot. Iän myötä asioihin on alkanut suhtautua jotenkin vakavammin; vielä pari vuotta sitten opiskelu työn ohessa tuntui ajatuksenakin paljon helpommalta. Ja olihan se sitä, poikanenkin oli pienimmillään vain kolmevuotias.

Eniten opiskelussa mietityttää aika ja ajankäyttö. Nyt arki tuntuu olevan helppoa, on aikaa hömpötyksille, harrastuksille, levolle. Puhumattakaan perheestä. Mistä näistä olen valmis tinkimään?

Luin yksi päivä rannalla Kai Vakkurin teoksen Opi tehokkaammin - opi oppimaan (yllätys, heh, kaikki keinot käyttöön). Kirjassa kuvattiin aikaa matkamittariajatteluna. "Aika on resurssi ja mahdollisuus. Aika ei uudistu. Siksi aikaa ei pidä kuluttaa vaan käyttää. Elämän eri tunnit, eri viikonpäivien tunnit ja vuorokauden tunnit ovat samanpituisia ja aivan samanlaisia."

Eli kaikki aika on täsmälleen samankaltaista. Olipa se sitten keskellä yötä, aikaisin aamulla, kahvitauon lomassa. Kun tekeminen tempaa mukaansa, aikaa alkaakin yhtäkkiä löytyä enemmän. Kun vauhti vie mukanaan, matkamittari heilahtaa kuin huomaamatta ja aika tuntuu lentävän.

Tämä mukaansatempaava flow tietysti pätee vasta sitten kun on ottanut itselleen sen ajan, jota vaikkapa itse tulen opiskeluun tarvitsemaan. Yksi tapa löytää aikaa on analysoida omaa ajankäyttöään ja näin löytää asiat, jotka vievät enemmän kuin antavat. Meillä saattaa helposti olla tällaisia tapoja ja niiden havaitseminen on kultakaivos ajankäytön kannalta. Voisiko aamun aloittaa tuntia aiemmin, hieman tehokkaammin tai sulkea silmänsä tv:n sijasta katsoen ja ajatellen jotakin muuta?

Ajankäytön analysointiin pätee sama tekniikka kuin minkä tahansa asian analysointiin: 

1) Selvitä nykyinen ajankäyttö, apuna voi käyttää vuorokausitaulukkoa.
Kirjaa taulukkoon ajankäyttö 15min tarkkuudella muutaman päivän ajan.

2) Tee johtopäätökset. Merkitse taulukkoon omalla värillään ns. hyödyllinen ajankäyttö
ja toisella värillä ns. tuhlattu aikaa. Laske tunnit yhteen ja vertaa lopputulosta.

3) Tulosten perusteella voit tehdä itsellesi ajankäytön suunnitelman.
Nipistä pieniä palasia tuhlatusta ajasta tekemiseen, joka palkitsee ja josta nautit.

Parasta käyttää aikaa siihen, joka eniten iloa tuottaa. Ihanaa viikkoa! <3

Ei kommentteja: