1. kesäkuuta 2017

Näin koukutat kuulijan, case Katleena Kortesuo

Kerrassaan mainio kesäkuun ekan päivän Meltwater Digitalist Communications Forum ei jättänyt kylmäksi, vaikka sateinen kesäkuun alku ei lämmöllä hellinytkään. Ennen kaikkea mieleen jäi hurmaavan someguru Katleena Kortesuon esitys. Se oli kaikessa yksinkertaisuudessaan fiksusti rakennettu ja mikä parasta, eli omaa sanomaansa. 

Katleena tuli itselle tutuksi #somejengi-vuosina ja hänen Ei oo totta -blogia tuli kerran jos toisenkin lueskeltua. Teleoperaattorin aspamaailmassa nuo somekriisit saattoivat joskus yllättää. Kriisiviestintä oli myös tämän päivän esityksen aiheena.

Mikä sitten tekee esityksestä hyvän ja millä kuulija koukutetaan?

  1. Sopivasti yksinkertainen. Yleisö ei ole aiheen asiantuntija kuten sinä. Sanomalta odotetaan paljon, sen täytyy olla mielenkiintoista ja tuoretta. Kuulija haluaa oppia jotakin uutta, ja pahin moka on mennä latelemaan yleisölle jotakin sellaista, jonka kaikki jo tietävät. Tiivistämisen taito on oleellinen, sillä kaikki maailman näkökulmat eivät mitenkään mahdu esitykseen. Kuten Einstein sen jo totesi "If you can't explain it simply, you don't understand it well enough."
  2. Bulletit ja ydinviestiä tukevat kalvot. Vuosi sitten sain olla puhumassa #rohkeaviestintä-seminaarissa, johon oli saapunut reilu 80 kuulijaa. Olin tiivistänyt oman puheeni vain muutamaan slideen, jokaisessa vain lause, korkeintaan pari. Sain jälkeenpäin palautetta siitä, että esitystä oli helppo seurata. Puhuja vei slidejä eikä toisinpäin. Ehkä olen vähän yksinkertainen, mutta bulletit toimii sekä esiintyjänä että kuulijana. Katleena oli tänään tiivistänyt esityksensä kolmeen, joista jokainen löytyi tussilla piirrettynä kämmenestä. Ah, tuli aivan kouluajat mieleen. 
  3. Persoona. Aikoinaan myyntivalmentajana coachasin myyjiä käyttämään rohkeammin kehonkieltä. Valmensin, että ostaja lukee sitä enemmän kuin kuulee sanoja. Tänä päivänä en olisi aivan näin jyrkkä, mutta persoonan vaikuttavuudesta olen ehdoton. Katleenan esityksessä paistoi läpi Katleena. Asiantuntijuus, aurinkoisuus (joka tietenkin puree muhun aina) sekä omintakeisuus. "Sanoma menee perille visuaalisuuden kautta", sanoi myös esiintyjä tänään. Aamupäivän anti löytyy tallenteena täältä, suosittelen! Voit muuten katsoa vain osan seminaarin esityksistä. 

Ei kommentteja: