11. huhtikuuta 2017

Ajatuksia vastuusta

Vastuu on sitä, että on joku, joka ottaa asian toteutumisen syyn niskoilleen. On vastuulla myös positiivinen puoli, kannan ilolla vastuun esimerkiksi lapsestani, se on kunnia, jota kaikki eivät saa.  Ei ole itsestään selvää, että saisi vastata mistään muusta kuin itsestään. Vastuu myös lupaa, että on joku, jonka puoleen voi viime kädessä kääntyä. 

Olen miettinyt vastuuta viime aikoina. Töissä olen vastuussa jostakin, kotona aika monesta asiasta. Väittäisin, että monet kotityöt kuuluvat tähän kategoriaan. Vastapainona en koe olevani vastuussa vaikkapa meidän auton huoltotoimenpiteistä.

Voiko vastuun määrää mitata? Voiko olla vähän vastuussa jostain - tai vastata täysin? Töissä jokainen on vastuussa omista tehtävistään ja esimies tiimeistään. Silti omista tekemisistään ei voi olla vain osittain vastuussa, mutta muiden tekemisestä voi. Samalla johtaja on vastuussa firmansa mutta ei työntekijöidensä tekemisistä. 

Entä kuka myöntäisi olevansa vastuuton? Vastuullinen työntekijä on arvokas, vastuuton vähemmän. Saako siten enemmän vastuuta kantava enemmän myös tulosta aikaan?

Vastuu määrittelee taakan, jota kantaa. Voiko vastuussa olla asiasta, jota ei omista tai johon ei ole vaikutusvaltaa? Jos kaikki päätökset sinun vastuualueesta tehdään muualla, mikä se sellainen vastuu on? Näennäinen, epätosi, illuusio. Näin maalaisjärjellä ajateltuna. Luojan kiitos en ole vastuussa vaikkapa kunnan budjetista, enhän ole kunnallispolitiikassa millään tavalla edes mukana!

Vastuuta voi kantaa myös paperilla. Voi sanoa, että joku on vastuussa jostakin, jotta saadaan porukka tyytyväiseksi. Onhan se myös hienoa vastata jostain  - varsinkin isosta kokonaisuudesta. Joku saattaa myös sanoa olevansa vastuussa, vain siksi, että haluaisi aidosti olla. 

Vastuu on helppo sysätä toisaalle. Jos menee hyvin, vastuunkantajia löytyy yleensä mukavasti. Huonosti mennessä vastuu lipeää käsistä kuin märkä saippua.

Monta kysymystä yhden asian äärellä. Vastuu on melko mielenkiintoinen juttu. Ei kommentteja: