15. tammikuuta 2017

Mistä on aidosti uskolliset asiakkaat tehty?

Moni yritys tekee kaikkensa saadakseen uskollisia asiakkaita. Tiedetään, että uskolliset asiakkaat ostavat lisää, kertovat meistä hyvää eteenpäin. Ja näinhän se onkin, sitä ei ole kiistäminen. Mistä niitä uskollisia asiakkaita sitten saa? Puhumalla vai tekemällä?

Kerron pienen tositarinan. Viime viikolla eräälle pientuottajalle kävi ikävästi. Keli vei voiton ja lasti kaatui ojaan. Tuloksena kuorma-autollinen kokkelia ja muita tuotteita. Auto palasina mutta arvokkainta oli sisus; omat ja muiden tuotteet, jotka olivat matkalla asiakkaiden luokse. Ei vapaaehtoisia, kalliita vakuutuksia vaan turpiin tuli ja kunnolla. Onnettomuus oli kova isku.
Niin kova, että tuottaja harkitsi lopettamista.

Tämä kyseinen pientuottaja on aktiivinen somessa. Tilan Facebook-sivulla on yli 13 tuhatta tykkääjää. "Tykkääjä" tosin on aivan liian varovainen termi kuvaamaan tätä yhteisöä, jonka yhdistävä tekijä lähtökohtaisesti olivat kananmunat. Tuottaja on hoitanut somepresenssinsä malliikkaasti; vastaa kysymyksiin, kertoo toiminnastaan, hoitaa reklamaatiot. Läpinäkyvästi ja avoimesti. 

Kohtalokas onnettomuus ilmoitettiin pian Facebook-sivulla, olihan pysäkille matkaavat asiakkaat tavoitettava pian. Mitä sitten tapahtui, on jotain, mitä ei lupauksilla ja puheilla aikaansaa. Se on taikaa, jota vain uskolliset asiakkaat pystyvät luomaan kehässä tyrmätyn ylle. Alkoi positiivinen somemyrsky. Asiakas jos toinen lateli ideoida kuinka auttaa tuottajaa.

 "Teemme kaikkemme, että toimintanne ei kaadu." 
"Olen valmis ostamaan yhden tukimunan, vaikka kymmenellä tai kahdella kymmenellä eurolla". 
 "Ostan heti kummikanan! Saatte kassavirtaa, jolla korjata onnettomuuden aikaansaannokset. Kanan voi toimittaa joskus myöhemmin päiviensä päättyessä." 
"Laittakaa verkkokaupaan lahjakortti, maksaa vaikka satasen mutta on pari kymppiä arvokkaampi".

Asiakkaat yhdessä pohtivat, kuinka tukea tuottajaa ilman, että siitä on ikäviä seuraamuksia. He kertoivat aiempaakin aktiivisemmin ystävilleen ja tuttavilleen tuottajan laadukkaista tuotteista. He hankkivat uusia asiakkaita. Tuottajalle jäi hetki aikaa parantaa onnettomuuden aiheuttamat haavat. Mahdollisuuden aurinko oli noussut. Toiminta saattaisi sittenkin jatkua. Suurelta osin asiakkailta saadun henkisen tuen ja kannustuksen ansiosta.

Arvokkaan, uskollisen yhteisön ansiosta, joka on luotu lupaukset lunastamalla.

Tarina on vasta alussa. Uskon täysin, että ikävä onnettomuus näyttää vielä toisen puolensa.
Kaiken kurjan kääntöpuolelta löytyy kuitenkin aina myös jotain hyvää.

Kuvan kanat eivät liity tapaukseen ;)