27. joulukuuta 2016

Kannattaako Personal Trainer -koulutus?

Moni lukja on päätynyt tänne googlettamalla "personal trainer koulutus". Suoritin FAFn (Fitness Academy of Finland) PT-koulutusohjelman tänä vuonna ja mielelläni avaan kokemuksia kiinnostuneille. Vielä taannoin oli vaikea löytää aiheesta puolueetonta tietoa, itse asiassa juuri koulutuksesta kirjoittaminen oli vuosia sitten syy perustaa tämä blogikin.

Päädyin FAFn koulutukseen kahdesta syystä. Ensimmäinen syy oli selkeä: "Fysioline yritykseen kuuluva FAF on toiminut Suomen johtavana liikunta- ja hyvinvointialan ohjaajia kouluttavana organisaationa jo vuodesta 1997 lähtien, jolloin aloitimme ensimmäisenä Suomessa Personal Trainer -koulutusohjelman." Suht ookoo referenssi. Toinen syy oli täysin itsekäs; FAF järjestää koulutuksia myös Lahdessa. Kun koulutusviikonloput ovat perjantaista sunnuntaihin, olisi reissaaminen pääkaupunkiseudulle pidentänyt pitkiä päiviä entisestään. Kustannuksista nyt puhumattakaan. 

PT-haave oli elänyt mielessä jo pitkään ja noin vuosi sitten kirjoitin aiheesta täällä. Sitten tapahtui kaikenlaista mahtavaa pääduunissa, joka hieman jarrutteli PT-polkuani.  Jossain vaiheessa syksyllä päätin, etten ryhdy valmennussuhteisiin. Vuorokauden tunnit eivät vaan riitä kaikkeen kivaan. Harjoitus- ja ravinto-ohjelmia teen kyllä mielelläni, niitä voin väsäillä asiakkaiden tavoitteiden mukaisesti vaikka yön pimeinä tunteina.

Opintojen parissa, joku keväinen viikonloppuaamu.

Mikään PT-koulutus ei ole aukoton, kuten ei myöskään FAFn. Opiskelijan oppimisen taso on suoraan linjassa aiempaan kokemukseen sekä kiinnostukseen. Yleisesti ottaen koulutukseen hakeutuvat ovat motivoituneita, osittain syynä myös koulutuksen suhteellisen kirpeä hinta. 

Antaako koulutus aidosti pätevyyden asiakkaiden valmentamiseen? 

Jos aihe on kiinnostava ja olet valmis sijoittamaan myös omaa aikaa osaamisen hankkimiseen ja myöhemmin ylläpitämiseen, niin ehdottomasti. FAFn opettajat ovat alansa huippuja, mutta ihmeisiin hekään eivät pysty. Materiaalit ja luennot ovat vain puoli ruokaa, loput raaka-aineet täytyy löytyä omasta takaa. 

Luuston läpikäyntiä.

Koulutus yksistään ei tee hyvää PTtä eikä kouluttamaton ole välttämättä kehno PT.  Itse valitsisin koulutetun valmentajan puolueettoman osaamispohjan vuoksi. Omille mielipiteille ja mieltymyksille ei koulutusvaiheessa jätetä sijaa - kukin PT tehkööt omat valintansa myöhemmin. Todistuksen saadakseen täytyy aidosti osata, pelkillä mielipiteillä ei kokeessa pitkälle pötki.

Hermoston ihmeellinen maailma.

 Esimerkiksi ravitsemuksen osalta koulutuksessa käydään läpi suosittuja dieettejä ja muoti-ilmiöitä, mutta itse koulutus muodostuu virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Näin taataan asiakkaiden turvalliset ruokavaliot.

Suosittelisinko koulutusta? 

Ehdottomasti, siksi tätä kirjoitan. On jokaisen PTn etu, että tietämys koulutuksesta kasvaa. Tiedon jakaminen ja verkostoituminen tuo myös asiakkaille lisäarvoa. Yksi ei koskaan voi osata kaikkea, mutta yhteistyöllä asiakas voi saada yhdestä paikasta parhaan palvelun.

Kiinnostuitko? Kevään ilmoittautumiset ovat käynnistyneet. Voit saada PT-koulutuksen Early Bird hintaan (-10%) niin pitkään kuin paikkoja on vapaana lisäämällä koodin aamutuuli.com ilmoittautumisvaiheessa.

Iloa opintoihin ja onnea uusiin tuuliin! :)