6. toukokuuta 2014

Laihuuden ihannoijat

Tänään vietetään Älä laihduta -päivää valtakunnallisesti jo neljättä kertaa. Taustalla vaikuttaa Suomen Syömishäiriöliitto SYLI ry. Aihe alkoi mietityttää edellisen postauksen jälkeen.

Nykyisen fitness-buumin myötä aiheesta täytyy pitää mekkalaa. Moni nuori tyttö ihannoi timmiä vartaloa ymmärtämättä muutamaa faktaa. Ensinnäkään kukaan naispuolinen ihminen ei voi elää 10% rasvaprosentilla vatsalihakset paistaen. Ai miksikö? Hormonitoiminta kärsii, kilpirauhanen lakkaa toimimasta, palelee, väsyttää, sydämen rytmihäiriöt lisääntyvät. Naiselle terve rasvaprosentti on 22%, naisurheilijat mahtuvat 12-20% väliin. Painon kanssa ei saa leikkiä!

Toisekseen, on täysin eri asia kiristellä vartaloaan syömällä puhtaasti ja karsia ruokavaliosta kaikki epäterveellinen (esim. sokeri, vehnäjauhot) kuin laihduttaa kaalisoppadieetillä tai muilla ihmekeinoilla. Vitamiinit, hivenaineet, mikrot ja makrot turvaamalla huolehtii samalla itsestään kun painokin hiljalleen laskee.


Lautasmalli 2014.

Kolmanneksi, syöminen on yksi ihmiselon nautinnoista. Fitnesspimut vetävät kuivaa riisiä, mausteetonta kanaa, suolatonta parsakaalia - niin ja tietysti pähkinöitä - päivästä toiseen pysyäkseen timminä. He saavat varmasti kaikki tarpeelliset ravintoaineet ja se on heidän valitsemansa tie. Ehkä joku tästä jopa tykkääkin. Itse syön mielelläni puhtaasti, mutta ääripää saa osaltani jäädä. Meidän kanassa maistuu curry ja chili, ehkä jopa mausteöljy, riisit ja parsakaalit kiehuu merisuolavedessä. Lautaselta löytyy tavallisesti herkkujuustoja tai avokadoa. Kohtuus kuitenkin kaikessa, ruuasta pitää myös nauttia.

Terveyttä ja makua.


Aiempaan postaukseen palatakseni, nyt hetkellisesti herkut on karsittu. Mutta vain siksi, että kesällä saa vetää entistäkin enemmän grillipihviä, pekoniherkkusieniä, jäätelöä. Toistaakseni itseäni, kohtuudella tietenkin. Elää siis täysillä vuoden parasta aikaa.


Marilyn sen jo tiesi.

Kauneus ei ole painosta kiinni vaan siitä, kuinka oman vartalonsa kantaa. On hullua luulla, että ollakseen kaunis pitäisi olla laiha. Tämä uskomus on vain rakennettu meihin median, somen ja ennen kaikkea oman päänuppimme kautta. Kauneus on sitä, että on hyvä olla itsensä kanssa, elää onnellista elämää ja nauttii täysin rinnoin jokaisesta hetkestä. :)

Ei kommentteja: