10. lokakuuta 2012

Pienet on ilot..

Pakko heti hehkuttaa, kun kaivon kaapista sykemittarin ja tein Polarin kuntotestin. Olin valmistautunut hyvin kehnoon tulokseen, koska aerobinen on jäänyt vähemmälle. Mutta kuinkas kävikään:


Ja onko tuo hyvä tulos? No on, se on paras ikäluokassani. Aivan mahtavaa saada tällaista palautetta - sykemittarilta :D. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että reilut pari vuotta sitten tulos oli 37.

Testissä mitä suurempi luku, sitä parempi. Omassa luokassani paras lukema on 49 tai enemmän.

Alla kopio Polarin sivulta. 
Polar-kuntotesti™ on helppo, turvallinen ja nopea tapa mitata aerobinen (kardiovaskulaarinen) kunto lepotilassa. Tuloksena on Polar OwnIndex, joka on verrattavissa maksimihapenottokykyyn (VO2max), jota puolestaan käytetään yleisesti aerobisen kunnon arviointiin. OwnIndex-arvoon vaikuttavat liikunnan aktiivisuustaso pitkällä aikavälillä, syke, sykevälivaihtelu levossa, sukupuoli, ikä, pituus ja paino. Polar-kuntotesti on kehitetty terveiden aikuisten käytettäväksi.
Aerobinen (kardiovaskulaarinen) kunto ilmaisee sen, miten hyvin sydän ja muu verenkiertojärjestelmä kykenee kuljettamaan happea lihasten energianlähteeksi. Mitä parempi on aerobinen kunto, sitä vahvempi ja tehokkaampi on sydänlihas. Hyvällä aerobisella kunnolla on monia edullisia vaikutuksia terveyteen. Se auttaa esimerkiksi laskemaan korkeaa verenpainetta sekä sydän- ja verisuonisairauksien ja sydänkohtauksen riskiä. Aerobisen kunnon kohottaminen on pitkäjänteistä työtä. Kehityksen näkeminen OwnIndex-arvossa kestää keskimäärin 6 viikkoa. Huonompikuntoisilla henkilöillä muutokset voivat näkyä nopeamminkin. Mitä parempi aerobinen kuntosi on, sitä pienempiä OwnIndex-arvon muutokset tulevat olemaan.
Harjoituslajit, joissa käytetään suuria lihasryhmiä, kehittävät aerobista kuntoa tehokkaimmin. Hyviä lajeja aerobisen kunnon kohottamiseen ovat esimerkiksi kävely, juoksu, pyöräily, uinti, soutu, luistelu ja maastohiihto.


Ei kommentteja: